Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Robinson Crusoe (charakteristika)

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Na obrázku Zdeňka Buriana je Robinson Crusoe vysoké svalnaté postavy. Vlasy a vousy má husté. Obléká se podle ročního období. V létě, když spadne nejvíce srážek, je teplo, nosí kožešinové kalhoty, v ,,zimě", je-li chladno, bývá oblečen celý do kožešinového oděvu.
I když mu to tatínek zakazoval, měl svou hlavu. Jako mladík toužil být námořníkem. Několikrát se dostal na moře. Námořnický život mu však nebyl souzen. Při jedné bouři loď ztroskotá. Robinson se dostane na pobřeží svého nového prozatímního domova.Jako dítě měl jistě velice dobrou paměť, protože si téměř všechno, co by se zde mohlo hodit k přežití, pamatoval. Dokázal např. vyrobit svíčky, rozdělat oheň, udělat hrnce a hlavně ochočit si zde divoká zvířata a zavedl polní hospodářství.
K přežití na tropickém ostrově Tobagu potřeboval odhodlání, vytrvalost a hlavně odvahy.
Po ztroskotání jedné lodi na útesech ostrova měl všeho dostatek, jen jedno mu chybělo -- lidský společník. Ten přijel na ostrov spolu s divochy. Robinson ho osvobodil a dal mu jméno Pátek.
Po dlouhé době Robinson s těžkým srdcem opouští ostrov, ten, na kterém strávil několik let.

NEBO

V 1. Osobě vyprávěný příběh trosečníka, který po 28 letech obývá pustý ostrov. Robinson Crusoe (vlastním jménem Kreutznauer) prožije po odchodu z domova motivovaném touhou po dobrodružství řadu příhod na moři, upadne do otroctví, po útěku se v Brazílii věnuje plantážnictví a obchodu s otroky. Při plavbě do Afriky jeho loď ztroskotá a Robinson - zachránivší se jediný na pustém ostrově - začíná vlastníma rukama a s minimem prostředků zajišťovat svou existenci. Postupně se rozvíjející civilizovanost Robinsonova života na ostrově vrcholí v 25. Roce pobytu, kdy se objektem hrdinova civilizačního úsilí vedle přírody stává I lidská bytost (vzdělávání zachráněného divocha Pátka). Do vlasti se Robinson vrací po 35 letech na anglickém korábu, jehož kapitánovi pomůže potlačit vzpouru. Po sedmi letech pobytu v Anglii shledává při opětné návštěvě ostrova, na kterém byli zanecháni vůdci vzbouřenců, že tu civilizace pokročila do stadia soukromého vlastnictví půdy.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT